Вхід
Зараз відкритоГрафік роботи
Пн-Пт: 08:00-17:00
Сб-Нд: вихідний
Калькулятор

Налаштування кольорів монітора


Для більш правильної передачі кольору використовуйте відкалібрований монітор з IPS-матрицею в кольоровому профілі sRGB. Перед роботою необхідно:

  • Прибрати все те, що може заважати передачі кольору і нормального сприйняття кольору.
  • Переконайтеся, що в монітор не світить лампа ні безпосередньо, ні під кутом. В якості верхнього світла краще використовувати лампи, що дають розсіяне світло. Не використовуйте лампи розжарювання.
  • Зверніть увагу на те, що ваш монітор має бути підключений до ПК через цифровий порт: це DVI (два варіанти штекера), DisplayPort, іноді HDMI або навіть USB (ці два як альтернативні варіанти). Передача даних безпосередньо не вносить зайвих перешкод і дає помітну різницю в контрасті.
  • Поставте драйвер для відеокарти, потім - для монітора.
  • Останнє: колірний профіль монітора “Leonis” і встановіть його.
  • Роздрукуйте тестову фотографію і відкоригуйте передачу кольору.

Підготовка

Попередньо вивчіть панель управління свого монітора. Якщо призначення кнопок для вас не очевидно — зверніться до керівництва користувача або попросіть ради у знайомого, знайомого з комп'ютерами. Нам будуть потрібні налаштування контрасту (Contrast), яскравості (Brightness) та колірної температури (зазвичай Color).

По можливості забезпечте собі правильне освітлення. Взагалі це окрема велика тема, а поки обмежимося двома простими рекомендаціями. Монітор не повинен бути освітлений яскравим світлом. Яскраве світло не повинно потрапляти в очі.

В процесі налаштування ми будемо використовувати шкалу, що складається з декількох ділянок. Кожна з них служить для перевірки правильності налаштування певного параметра. Під час налаштування зауважте, що колір на РК-моніторі залежить від кута зору: те, що здається сірим під прямим кутом, може стати кольоровим при погляді збоку. Тому налаштуйте положення монітору відносно голови так, щоб дивитися на тестову шкалу під прямим кутом.

Контраст

Почнемо з правильної установки контрасту. У цьому нам допоможе ділянка №1 нашої шкали. В ідеальному випадку на ньому повинно бути видно цифри від 9 до 0. Але ідеальних моніторів не буває, тому спробуємо отримати від нашого монітора максимум.

Шкала для настройки монітора — 1

Встановіть регулятор контрасту на максимальне значення - цифри на світлому тлі повністю зникнуть. Зменшуйте контраст, спостерігаючи за ділянкою 1. У якийсь момент декілька цифр (спочатку 9, потім 8 і т.д.) повинні з'явитися. У міру подальшого зменшення контрасту кількість видимих цифр збільшується, але навряд чи вони стануть видні всі. Починаючи з певного значення контрасту його подальше зменшення не призводить до поліпшення видимості цифр. Саме це значення контрасту є оптимальним.

Іншими словами оптимальне значення контрасту — це найбільше, при якому ми бачимо максимальну кількість цифр на ділянці 1. Якщо контраст монітора буде більше оптимального, ми будемо бачити менше цифр, ніж монітор може відобразити. Якщо контраст буде менше оптимального, то ми просто втрачаємо контраст, не покращуючи видимість цифр.

На закінчення відзначимо, що у деяких моніторів цифри не проявляються навіть при мінімальному значенні контрасту. Без спеціальних засобів виправити це неможливо, і доведеться миритися з цією особливістю монітора.

Яскравість

Більшість моніторів приходить з заводу із завищеною яскравістю. Таке налаштування підходить для перегляду відеофільмів, але вона не годиться для роботи з кольором. Вона не підходить навіть для звичайної роботи з текстовим редактором - очі швидко втомлюються, особливо якщо працювати в напівтемряві. Спробуємо виправити це становище.

Візьміть аркуш білого паперу, помістіть його під звичайне освітлення, при якому ви працюєте. Відкрийте будь-яку програму, в якій можна побачити велику ділянку білого кольору (підійде MS Word c порожнім документом). Встановіть регулятор яскравості монітора так, щоб яскравість цієї області була такою ж, як у аркуша паперу. В процесі налаштування не прикладайте аркуш паперу до монітора, нехай він лежить в звичайному положенні. Не випробовуйте великих сумнівів у правильності настройки: основний критерій - ваш (а не чиєсь око). Якщо вам здається, що яскравість монітора і паперу схожа — значить, все в порядку.

Не дивуйтеся, якщо значення регулятора яскравості значно зменшиться. У деяких моделях його доводиться зменшувати до нуля.

Колірна температура

Якщо ми просто дивимося на зображення на моніторі, не чекаючи побачити їх на папері, цей розділ можна пропустити. Він корисний тим, хто розраховує отримати на папері приблизно те, що бачив на моніторі.

Тут ми налаштуємо колірну температуру монітора. У більшості моніторів вона ховається за параметром "Color / Колір", який може приймати значення "Normal / Звичайний", "Warm (er) / Тепліше" або числові — 5000К, 6000К, 6500К і т.д. Від налаштування колірної температури залежить, яким буде білий колір на моніторі - він може змінюватися від жовтуватого до синюватого.

Загальний принцип налаштування такий самий, як в попередньому пункті — ми порівнюємо ділянки білого кольору на моніторі з аркушем паперу. Метою є поєднання відтінку білого кольору на моніторі з папером. Практично всі монітори з заводськими налаштуваннями відображають білі ділянки з синюватим відтінком.

Результат

Якщо після налаштування за наведеною інструкцією монітор здасться вам тьмяним і жовтим - не хвилюйтеся. Нам потрібно, щоб монітор адекватно відображав кольори, а не виглядав прожектором з отруйними кольорами, відсутніми в житті. Попрацюйте трохи з цими налаштуваннями. Як правило, після години роботи очі звикають до таких кольорів, і вони здаються цілком природними на відміну від неналаштованного монітора із завищеною яскравістю і синім відтінком зображень.

Ще налаштування?

Поки нам знадобилася лише одна (перша) ділянка на нашій шкалі. А що робити з рештою? Вони потрібні, щоб перевірити правильність гами монітора. Бажаючі можуть знайти більш детальну інформацію про гаму монітора в статті "Вимоги до моніторів для видавничих систем", а іншим повідомимо: якщо ділянка 2 здається чорно-білою (насправді вона складається з кольорових смужок, що чергуються), то ваш монітор добре налаштований на стандартне значення гами (2.2).

Шкала для настройки монітора — 2

Однак ділянка 2 дуже чутлива до мінімальних відхилень властивостей монітора. Навіть при використанні апаратного калібратора не завжди вдається домогтися її правильного відображення. Більш простим завданням для монітора є ділянка № 3. Вона складається з темних і світлих смуг, які при погляді на них з деякої відстані (2-3 метра) повинні зливатися в рівномірний сірий фон. Щоб зрозуміти, як НЕ МАЄ виглядати ця ділянка, подивіться на ділянку під номером 4. Вона створена для моніторів з гамою 1.8 (це значення використовувалося в старих Apple Macintosh). Тому навіть на каліброваному моніторі ділянка 4 не буде виглядати як рівномірно-сірий прямокутник.

Шкала для настройки монітора — 3

Якщо ділянки 2-3 виглядають неправильно - допомогти в цьому може тільки налаштування відеокарти. І краще використовувати для такого налаштування спеціальне вимірювальне обладнання, що в народі іменується "калібратор".

Новини

Готуємось до нового року! Графік роботи, останні замовлення 2023 року.
Докладніше

13.12.2023

Чорна П'ятниця 2023
Докладніше

24.11.2023

Підвищення цін на продукцію з 15.09.2023
Докладніше

31.08.2023