Вхід
Зараз закритоГрафік роботи
Пн-Пт: 08:00-17:00
Сб-Нд: вихідний
Калькулятор

Як довго виготовляється фотокнига?


Це питання мучить багатьох фотографів, які виявляють, що терміни видачі роботи клієнтам добігають кінця і часу, щоб виготовити фотокнигу, катастрофічно не вистачає. То як же швидко можна виготовити фотокнигу, не втративши її якості?

Для тих, кому не вистачає часу прочитати статтю, пропонуємо подивитися короткий відеоролик.

Різні виробники фотокниги регламентують різний час необхідний для її виготовлення. Так скільки ж дійсно потрібно витратити часу, щоб зібрати фотокнигу, яка зможе прослужити довгі роки?

Давайте одразу визначимо, яка фотокнига мається на увазі, адже їх безліч по методу складання та друку. Сьогодні ми розглянемо фотокнигу, яка збирається на пластикову основу і має товсті, пружні сторінки.

Насамперед в роботу вступає друк як розворотів, так і обкладинки (якщо обкладинка містить фотознімок). Друк займає не більше півгодини. У більшості випадків метод друку розворотів і обкладинки відрізняються, оскільки обкладинка друкується струменевим методом. Після друку обкладинки матеріал відправляється на сушку, яка може зайняти від 10 хвилин до 4-6 годин в залежності від температури і вологості приміщення (але ці 4-6 годин ніяким чином не впливають на загальний час виготовлення книг). На цьому легкість виготовлення фотокниги закінчується, оскільки настає більш тривалий процес – її складання.

Спочатку проходить збирання блоку книги. Кожен відбиток перед складанням бігуется і фальцуется. Біговка – це процес продавлювання фотопаперу в місці згину, вона запобігає розтріскування фарби і самого паперу. До того ж біговка дозволяє поліпшити розкриваність друкованого матеріалу і полегшує фальцювання. Фальцювання – це згинання віддрукованих розворотів. Тільки після цих двох важливих технологічних процесів фотовідбитки прокладаються пластиком на спеціальному верстаті. Збірка може зайняти до 30 хвилин – все залежить від кількості розворотів. Блок практично готовий, але він дуже сирий, і користуватися ним не можна, так як клей, який знаходиться на пластиці, ще не встиг висохнути і закріпиться. Блок відправляється під прес, де повинен пролежати не менше 48 годин, а в деяких випадках – і до 60 годин. Прес не тільки допомагає блоку «скріпитися», але також «виганяє» бульбашки повітря, які потрапили між відбитками і пластиком в процесі побудови.

Отже, по всіх розрахунках на виготовлення блоку ми вже витратили з Вами в кращому випадку близько 50 годин. Якщо блок готовий – він виймається з-під преса, обрізається по краях і шліфується. Ці процеси також можуть зайняти до півгодини.

Тепер приступаємо до обкладинки. Обкладинка виготовляється під кожен окремий блок, оскільки блоки в залежності від кількості розворотів і наявності форзаців мають різну товщину. Враховуючи, що обкладинки бувають дуже різними, починаючи від фотообкладинки і закінчуючи обкладинками зі шкіри, а також з прошивками, з тисненнями, з гравіюванням, з шильдами, з фотовікнамі і іншими дизайнерськими рішеннями, час на її виготовлення також буде дуже різним. Ми постаралися прорахувати середній час при ручній роботі і у нас вийшло 3,5 години. І ось – обкладинка готова.

А тепер фінальний процес – з’єднуємо блок з обкладинкою і завершуємо виготовлення фотокниги. Вставка блоку не займає надто багато часу – це близько 10 хвилин. АЛЕ! Після цього книга також має трохи постояти під вагою, щоб висох клей і закріпилася обкладинка. І на це теж піде години 3.

В сумі наймінімальніший час виготовлення фотокниги складає близько 57 годин. Підкреслимо – наймінімальніший! Тепер порахуємо скільки днів потрібно на виготовлення, враховуючи, що середньостатистичний робочий день триває 8 годин, а блок може лежати під пресом в неробочий час:

  1. 1-й день – друк та збирання блоку – 1 година. В цей самий день друк обкладинки (якщо потрібно).
  2. 2-й день – блок знаходиться під пресом.
  3. 3-й день – виймаємо блок, виготовляємо обкладинку, вставляємо блок в обкладинку і відправляємо книгу під вагу. Залежно від того, коли був вийнятий блок з-під преса, і відбувся процес вкладення його в обкладинку, у нас або залишається час на вистоювання готової книги під вагою для закріплення обкладинки, або ні. При негативному розкладі цей процес переноситься на ніч.
  4. 4-й день – книга упаковується і відправляється замовнику.

Також хочемо звернути увагу, що відправлення книги замовнику можливо і ввечері третього дня, але тільки за умови, що в перший день розвороти були надруковані, зібрані в блок і відправлені під прес з самого раннього ранку.

Тільки при дотриманні всіх тимчасових інтервалів в технологічному процесі складання фотокниги можна отримати чудову книгу, яка буде служити прекрасним результатом роботи фотографа і довгий час радувати його клієнтів.

І пам’ятайте – речі, які служать роками, за день не виготовляються.

Якісних Вам фотокниг!

Новини

Готуємось до нового року! Графік роботи, останні замовлення 2023 року.
Докладніше

13.12.2023

Чорна П'ятниця 2023
Докладніше

24.11.2023

Підвищення цін на продукцію з 15.09.2023
Докладніше

31.08.2023